Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Open Monumentendag Vlaardingen zeer geslaagd

De Open Monumentendag in Vlaardingen heeft j.l. zaterdag zo'n 1600 'individuele' bezoekjes geteld. Het is daarmee weer een groot succes geweest, vooral wanneer men bedenkt dat er volop 'concurrentie' was in de stad. Er was van alles te doen langs 'De Ruggengraat van Vlaardingen', waar de activiteiten zich (in het kader van het landelijke thema '(Vlaerdinghen) Op de Kaart' afspeelden.

Veel belangstelling voor de grote (zestiende-eeuwse) maquette, de oude kaartenexpositie van het Stadsarchief en de 'show' van de jubilerende afdeling Cartografie van de Gemeente Vlaardingen - alles netjes opgesteld in de Burgerzaal van het Stadhuis. Maar niet minder voor de grote tekeningen van de grafzerken in de Grote Kerk, afgewisseld door een kunstwerk van Leen Droppert en enkele kleurrijke quilts. Ook was er veel belangstelling voor het beklimmen van de toren.

De etalage-bioscoop van de Historische Vereniging Vlaardingen telde maar liefst 200 bezoekers, terwijl vele anderen met de wandel-/fietsroute op pad gingen. Zoals b.v. naar de Lucaskerk met bijbehorend stiltecentrum in de Cuijperstoren, waar men zeer tevreden was met het hoge aantal geïnteresseerde bezoekers. Dat gold overigens ook voor het Mondharmonicamuseum van Bert ter Maat, alwaar een recordbezoek werd geteld.

Iets verder - bij Molen Aeolus (die halverwege de middag door burgemeester Bruinsma werd overgedragen aan de Stichting Exploitatie Molen Aeolus) was het een drukte van belang, terwijl de burgemeester even daarvoor (om twee uur) onder een grote schare van belangstellende wijkbewoners, het nieuwe bordje over het stroompje 'De Vlaarding' mocht onthullen: de naamgeefster van onze stad.

Daarnaast was er een regelmatig bezoek aan het landje van Chardon en de Bethelkerk, wat deze dag als tweede startpunt optrad. Onderweg waren trouwens nog een groot aantal oude foto's tentoongesteld om de mensen een goede indruk te kunnen geven van de situatie rond de stegen, sloppen en werven van Vlaardingen 'in vroeger tijd'. Ten slotte stonden ook de deuren van de (net iets uit de route geleden) musea van Jan Anderson, Ton Stolk en het Visserij-/Vlaardings museum deze dag wagenwijd (en gratis) open, en mocht men daar ook wat graantjes 'meepikken' van deze uitstekende Open Monumentendag in Vlaardingen.

Persbericht: 14 september


Open Monumentendag in Vlaardingen - "Vlaerdinghen op de kaart"

Op zaterdag 12 september a.s. is het weer Monumentendag. Op deze dag zullen de monumenten in Vlaardingen voor de 20e keer centraal staan tijdens een aantal activiteiten welke de Vlaardingers in de gelegenheid stellen, om met de 'hoogtepunten' van Vlaardingen kennis te maken. Aangezien het landelijke thema 'Op de Kaart' ook in Vlaardingen wordt gehanteerd, is een oude kaart van Van Deventer (uit 1562) uit het archief gehaald, die als 'blikvanger' en leiddraad voor deze dag dienst doet. Op de kaart staat de situatie van bijna 450 jaar geleden, nog vóór de 'grote stadsbrand van 1574'. Hij is dáárom zo waardevol,
omdat er nog globaal op te zien is hoe de kerk en het stadhuis er voor die tijd uitzagen. Ook heel herkenbaar is de Molen Aeolus, op de grens (toen) van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht, en nog in de vorm van een 'houten standaard-molen'.

Aan de hand van de Kaart van Van Deventer is een wandelroute geschreven door de organisatie-werkgroep Vlaardingen, waarlangs een aantal belangwekkende punten te bezoeken zijn. Afgezien daarvan is er ook nog een aantal activiteiten, die de dag (welke loopt van 12 tot 16 uur) des te meer de moeite van een bezoekje waard maken! Download hier de wandeling (PDF) en de folder (PDF).

Op de Markt

Allereerst is er een tentoonstelling ingericht door het Stadsarchief in de Burgerzaal van het Stadhuis (ingang bij Dirk III). Daar is niet alleen een groot aantal fraaie oude kaartstukken te bewonderen, maar ook staat er een maquette opgesteld die de situatie laat zien uit het jaar 1562. Deze maquette heeft een oppervlakte van maar liefst bijna 6 m2 en vormt een fraai middelpunt van de expositie. In een aparte hoek laat de Vlaardingse gemeentelijke afdeling 'Geo' (in het kader van haar 10-jarig bestaan) zien hoe men tegenwoordig kaarten maakt - wellicht zijn er herkenbare punten te ontdekken van de oude situatie op de maquette. Aan de overzijde van het Stadhuis, in de Grote Kerk, is een expositie gemaakt over de in de afgelopen tien jaar getekende grafzerken in de kerk. Veel informatie is beschikbaar en zelfs meeneembaar voor de liefhebbers. Daarnaast wordt de kerk wat 'verlevendigd' door een sculptuur van kunstenaar Leen Droppert en een aantal kleurrijke quilts.

Aan het einde van de middag (na 15.00 uur) zal er tevens nog een wandel(orgel)concert te beluisteren zijn. In de toren is een (gratis) wandelroute verkrijgbaar (naast allerhande andere informatie over deze Open Monumentendag in Vlaardingen) welke 'De Ruggengraat van Vlaardingen' volgt. Talloze aardige weetjes voor 'onderweg' zijn erin opgenomen. Maar alvorens te vertrekken, is ook - voor de liefhebbers - de toren van
de Grote Kerk te beklimmen. Op gezette tijden zullen de gidsen van het ServiceTeam VVV Vlaardingen de mensen mee naar boven nemen.

Wandeling langs De Ruggengraat van Vlaardingen

Tijdens de uitgezette wandeling zal er speciale aandacht zijn voor de steegjes, welke destijds de Vlaardingse bewoners op een snelle manier naar hun werk aan de Haven brachten. Tegenwoordig zijn veel ervan op een bijzondere wijze vormgegeven, en het is de moeite waard om ze eens te bekijken. Onderweg komen dan ook de verschillende scheepswerven aan bod:

Vlaardinghen op de kaart 2009

op één ervan werd destijds zelfs het eerste Nederlandse Galeischip gebouwd. Sinds kort staan op die plek fraai vormgegeven woning-'pakhuizen'. De Lucaskerk (met de bijzondere Cuijperstoren) staan -iets verder- ook open voor het publiek. U bent er welkom om wat bijzondere stukken uit de oude (voormalige St.Joannes de Dooperkerk) te bekijken. En even verder - aan beide zijden van de dijk - zijn de stenen in de Vlaardinger-Driesluizen het bekijken waard. Langs de Ruggengraag is in de afgelopen jaren veel veranderd. Kijk maar even bij de bebouwing rond het Buizengat: de wandeling vertelt u er iets over. Waarna de route vervolgt via het Emaus, waar veel mensen nog nimmer kennismaakten met de serene rust welke er heerst op de oude Begraafplaats.

Langs De Vlaarding

Via restanten van het riviertje De Vlaarding (waar vanaf deze dag weer op een herinneringsbordje te lezen zal zijn hoe onze stad aan haar naam kwam) gaat de route dan naar het landgoed Clattenburgh, beter bekend als het Landje van Chardon, waar Vlaardings Oudste boom te bewonderen is. Voor u zover bent, is er ook bij de Bethelkerk één en ander te bekijken: het wordt het nieuwe onderkomen van de 'fusie' kerk voor
Vlaardinger-Ambacht, Babberspolder en Oost. Op het terras is het heerlijk toeven - een versnapering wordt u graag opgediend terwijl u even uitrust voor de terugreis. Overigens: bewoners van Ambacht kunnen ook op dit punt hun route ophalen en daar starten, vanaf 12.00 uur! Vlakbij is het Streekmuseum van Jan Anderson, die behalve wat kaarten uit de 2e wereldoorlog, ook een serie ansichtkaarten tentoon stelt,
speciaal op deze dag (van 2 tot 4 uur). De tocht vervolgt richting Vlaardingse Vaart, waarlangs men via De Zijl en Trekkade weer terugwandelt naar de Molen Aeolus, die op deze bijzondere dag door de Gemeente Vlaardingen wordt overgedragen aan de Stichting Exploitatie Molen Aeolus. U mag hem 'tot in het topje' beklimmen en bekijken!

Oude en nieuwe Werven

Recht tegenover de molen waren vroeger Werven aan het buizengat. Er zijn nu woonerven ontstaan, en pas deze zomer opgeleverd, en beslist een bezoekje waard: eentje of alledrie - u zegt het maar. De erven zijn ook genoemd naar de vroegere werven: De Hoop, Dammes Erve, en Werf van Pronk. Aan de Kortedijk is voor liefhebbers ook het kleine maar bijzonder uitgebreide mondharmonica-museum van Bert ter Maat te bezoeken. Kost weinig tijd, dus beslist niét overslaan! Ten slotte volgt u een deel van de Hoogstraat, om dan via de Bloementrappen via de Kuiperstraat in de Waalstraat te belanden: ook goed herkenbaar op de Kaart van Van Deventer. En via dezelfde straat belandt u (al dan niet via de binnenplaats van het Stadhuis!! - op deze middag de 'Place Rustique' van het Vlaardingse Uit-Festival) weer op de Markt.

Dit is in kort bestek de route en een overzichtje van de activiteiten op deze Open Monumentendag. We hopen dat u er veel plezier aan beleeft.

Bron: Persbericht Open Monumentendag Vlaardingen 3 september 2009

09 april 2024