MIDDEN - DELFLAND

EXPO Umbrellas door Ingrid van Polen

Enige tijd geleden vroeg iemand me naar de lente. Nadat mijn eerste gedachten uitgingen naar tulpen, narcissen, jonge konijntjes en pastel kleuren realiseerde ik me dat dat maar een deel van de lente is. Regen is bijvoorbeeld noodzakelijk om prachtige kleuren, vers groen, helder geel en een regenboog aan andere kleuren te creëren.

Ik heb in vele verschillende klimaten ter wereld gewoond en ik ben de regen als bijdrage aan kleur zeer gaan waarderen. Met dit in gedachten kwam ik op het idee om een serie over paraplu's te gaan maken.
Regen hoeft niet mistroostig te zijn. Welk kind is er niet gek op een regenbui zo dat de regenlaarsjes en de paraplu gebruikt kan worden. In Nederland zijn er zoveel momenten om een paraplu te gebruiken en ik hoop dat mensen de lol van een regenachtige dag gaan inzien.

Als ik eenmaal een idee voor een schilderij heb begin ik met het te onderzoeken. Dit betekent dat ik op het internet, in boeken en tijdschriften op zoek ga naar voorbeelden. Dit helpt me de vorm te leren kennen, om te zien hoe licht kan vallen, schaduwen zich vormen etc. Daarna maak ik een eerste schets met potlood en papier. Als ik dan tevreden ben met de compositie en de balans van de tonen besluit ik wat voor soort gevoel ik wil uitdrukken met het schilderij. Op basis hiervan kies ik één kleur waarmee ik het volledige doek bedek. Meestal als het schilderij klaar is, is deze eerste kleurlaag

Ingrid van Polen

niet meer te zien, het is meer een gemoedstoestand voor mij om mee te beginnen.

De volgende stap is het zetten van een aantal bepalende lijnen. Dan begint voor mij het plezierigste gedeelte. Mijn manier van werken is vrij chaotisch, soms verteld de verf me welke kan ik op moet, wat ik moet doen. Vaak is het eindresultaat heel anders dan de eerste schets.

Ik werk met penselen en paletmessen en vele lagen verf. Als ik het gevoel heb dat een schilderij klaar is plaats ik het op verschillende plaatsen in huis, neem er foto's van en bekijk het in een spiegel om te kijken of het echt af is. Soms is dat moeilijk te bepalen als ik er heel lang mee bezig ben geweest. Het schilderij bekijken vanuit verschillende gezichtspunten helpt me het te bezien met een verse blik.

Ingrid van Polen exposeert de hele maand juli in de Salon van Bibliotheek Maassluis, Uiverlaan 18. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van de bibliotheek.
www.bibliotheekmaassluis.nl 

Bron: Persbericht bibliotheek Maassluis 7 juli.