MIDDEN - DELFLAND

Delftse Streekmarkt op de Boterbrug

5 september. De eerste klanten waren al langs de marktkramen op de Boterbrug geslenterd toen Westlandse platbodems met tuinbouwproducten aan kwamen varen over de Oude Delft. Met de Oude Jan op de achtergrond een prachtige beeld! Slagwerkgroep DrumPack uit Schipluiden zorgde voor de muzikale begeleiding. Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland kwam mee om de producten van het land naar de stad te escorteren. 

Wethouder Saskia Bolten van Delft heette Rodenburg van harte welkom en leidde hem rond over de streekmarkt op de Boterbrug en door de tuin van het Meisjeshuis.  

Het prachtige marktweer zorgde voor een constante toeloop van kijkers en kopers. Naast de bekende streekproducten als groente, fruit, druiven, kaas, jam, honing, brood en Delfts Grachtenwater zorgde Adri Huisman ook deze keer weer voor een gezond kunstwerk vol paprika's bij de ingang aan de Oude Delft. Veel mensen namen de gelegenheid om te proeven van de verschillende producten. Informatiestands waren aanwezig om de 'stedelingen' te informeren over hun activiteiten, zoals de gemeente Midden-Delfland, GZH, Vockestaert en Midden-Delfland vereniging. In de tuin van het Meisjeshuis werd een boerenlunch geserveerd. 

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009
Burgemeester Rodenburg komt aan wal met hulp van wethouder Bolten

Wie meer wil zien van de Westlandse platbodems moet zeker in het weekend van 12 en 13 september naar Schipluiden komen voor de Delflandrace 2009 voor zeilende Westlanders.

Druiven van Nieuw Tuinzight

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009
Adri Huisman met zijn paprikakunst

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009
Westlandse platbodems brengen streekproducten naar de stad, vergezeld door burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland

Delftse Streekmarkt - 5 september 2009
Westlandse platbodems langs de Oude Delft


Aankondiging:
Delftse Streekmarkt viert eerste lustrum - Lekker Natuurlijk!

Dit jaar is de vijfde keer dat de Delftse Streekmarkt op de Boterbrug in Delft neerstrijkt. De smakelijkste producten uit de streek rond Delft worden zaterdag 5 september tussen 10.00 en 17.00 uur op de markt aangeboden. Producten met een eigen gezicht en verhaal. Programma onderaan de pagina.

Volgens trendslator.nl "heeft de moderne boer heeft twee mogelijkheden om te overleven. Of hij expandeert en automatiseert zijn bedrijf verder. Of hij bouwt zijn boerderij om tot oord voor vermaak en bezinning. Op nieuwe boerenbedrijven speelt de leverantie van landbouwproducten niet meer de grootste rol. Moderne boerderijen brengen een ander, immaterieel product aan de man: vermaak, bezinning en contact met het platteland. In het verlengde daarvan spelen regionale en plaatselijke overheden in op de behoefte aan een landelijk leven en terug naar de natuur-sentimenten." De boer moet dus niet blijven hangen in de traditionele romantische visie die de consument vaak nog heeft van het boerenbedrijf, maar de huidige (jongere) generatie aanspreken op een manier van nu: zonder emoties uit het verleden, maar met een knipoog naar de huidige tijd, de natuur en haar ritme onder de aandacht moeten brengen van de 'stadse' mens. Zo worden stad en platteland bij elkaar gebracht op de Delftse Streekmarkt.

De anders geleidelijk ontwakende binnenstad krijgt nu een extra historisch tintje. Om 10.00 uur varen schippers oude zeilende Westlanders via de Lange Geer en Oude Delft de stad binnen. Met aan boord koopwaar en een spetterend polderdrum spektakel. Rond 10.30 uur meren de boten aan bij de Boterbrug. Daar wordt de markt officieel geopend door burgemeester Rodenburg van de gemeente Midden-Delfland en de Delftse wethouder Saskia Bolten. Daarna kan het grote genieten beginnen: heerlijkheden van de kraampjes op de Boterbrug, activiteiten in de tuin van het 

Delftse Streekmarkt viert eerste lustrum - Lekker Natuurlijk! - 5 september 2009

meisjeshuis en demonstraties door de schippers op de grachten van de Oude Delft en de Lange Geer.

In de tuin van het Meisjeshuis staat de mobiele bedstee van een bed & breakfast en worden prachtige beelden van het landschap van Midden Delfland getoond. Of proef de smaak van het platteland en bestel er een heerlijke boerenlunch. Proef bij de ijssalon bramen- of pruimenijs met fruit uit de streek. Ga mee met de historische boten, ontdek hoe de schippers vroeger hun zwaarbeladen schepen voortbewogen zonder een motor te gebruiken. Geniet van de geur van water en breeuw. Tijdens de tocht vertelt een gids van het Gilde Delft over de plekken in de stad die van oudsher bekend staan om hun relatie met de producten uit de streek. Bierliefhebber? Aan het eind van de middag is er een speciale bierrondvaart. Luister naar het verhaal achter het bier en de vele bierbrouwerijen die Delft in vroegere tijden heeft gehad. Meer informatie over de deelnemende schippers en hun schepen en het totale programma is te vinden op www.delftsestreekmarkt.nl

Delftse Streekmarkt viert eerste lustrum - Lekker Natuurlijk! - 5 september 2009

Fruitdelicatessen als sappen en jams, kaas, tomaten- en honingspecialiteiten, historische bieren en gerechten; alle producten hebben hun eigen verhaal. Het verhaal van druivenkwekerij Nieuw Tuinzight gaat ver terug in de tijd. Sinds 1850 worden in het Westland en Delfland tafeldruiven gekweekt die per schuit door het gebied werden vervoerd en verhandeld als gezonde delicatesse. In 1885 begon de eerste Jansen met de teelt van Westlandse druiven.
 Kennis die van generatie op generatie is overgedragen en waar nu Arnold en Hilde Jansen de vruchten van plukken. In veertien serres staan oude Westlandse soorten als blauwe en witte Frankenthaler en Muscaat van Alexandrië. De nieuwe oogst wordt 's ochtends de stad binnengevaren en aangeboden op de Delftse Streekmarkt en in de eigen kwekerijwinkel. Hun complete verhaal en de verhalen van de andere deelnemers zijn ook terug te lezen op de website www.delftsestreekmarkt.nl.

Delftse Streekmarkt viert eerste lustrum - Lekker Natuurlijk! - 5 september 2009

Na een bezoek aan de Delftse Streekmarkt nog niet verzadigd? Bezoek dan ook de Bieslanddagen. Beleef de boerderij, demonstraties en heerlijke producten in de Bieslandse Polder. Voor meer informatie kijk op www.vriendenvanbiesland.nl/bieslanddagen.

Stichting de Witte Roos, Vrienden van Biesland en de deelnemers nodigen u van harte uit om te komen genieten van deze groene, vrij toegankelijke evenementen!
Met de auto naar de stad? Parkeren kan bij de parkeergarages aan de Phoenixstraat of de Zuidpoort.

Programma

10.00 tot 17.00 uur streekmarkt Boterbrug
groeiend kunstwerk van Arti Delflandiae
10.30 uur opening markt: aankomst zeilende westlanders met koopwaar en polderdrum op de Oude Delft
11.00 tot 15.30 uur ieder half uur een afvaart:
'rondje bomen' met zeilende westlanders
11.00, 13.00, 14.00, 15.00 uur Rondvaart met vrijwilligers van het Gilde Delft
informatie over Delftse streekproducten uit het verleden
va 11.00 uur boeren streeklunch in de tuin van het Meisjeshuis
16.30 uur rondvaart Bierhistorie Delft

Bron: Persbericht stichting De Witte Roos.