MIDDEN - DELFLAND

Terugblik op een fraaie winterperiode

28 januari 2009. De winter 2008-2009 zal de geschiedenis in gaan als bijzonder met een hele fraaie schaatsperiode van ongeveer twee weken. De Elfstedentocht in Friesland kon helaas nog niet doorgaan, maar verder ontbrak er maar weinig aan. Zo werd de Marathon op buitenijs voor het eerst sinds 1997 weer verreden, dit keer op de Oostvaarderseplassen. De voor Nederlandse begrippen betrekkelijk stabiele koude periode, met twee korte dooiperiodes, bezorgde veel liefhebbers van schaatsen en winterweer een prachtige tijd. De buitenijsbanen van de ijsclubs in de regio openden al in 2008, zoals de ijsbaan in Schipluiden op 29 december (ook 's avonds). Al snel werd ook het buitenijs op de vaarten, vlieten en meren redelijk betrouwbaar. Op Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag werd veelvuldig geschaatst op het ijs in Midden-Delfland. 

Veel foto's en video's houden de herinnering aan deze schaatsperiode levend; ook op deze site is van alles te bekijken: 

IJsbaan van ijsclub Vlietland Schipluiden

Inmiddels was het buitenijs op veel plaatsen al redelijke dik geworden om de korte dooi van 4 januari goed te kunnen doorstaan. Aan het einde van de dag was het ijs bedekt met een laagje water; maar een nieuwe vorstgolf was in aantocht. 

Veel water op de Vlaardingsevaart

Op vrijdag 9 januari was Midden-Delfland betoverend wit door aangevroren mist. Het buitenijs was na de korte dooi weer schitterend opgeknapt en de eerste schaatsers kwamen al vroeg op het ijs. Die vrijdagavond kwam het grote nieuws: "De Westlandtoertocht kon het weekend geschaatst worden". De vijf organiserende verenigingen hadden met veel vrijwilligers alle voorzieningen klaar gemaakt om de verwachte grote golf schaatsers te kunnen ontvangen. Het weekend 10 en 11 januari werd voor velen een droomweekend (voor enkele ongelukkigen die in het ziekenhuis belandden was het wat minder). Tienduizenden mensen bezochten de bevroren vaarten en vlieten van Westland en Midden-Delfland. De 30 kilometer lange Westlandtoertocht werd door ca. 7500 mensen geschaatst. 

Midden-Delfland betoverend wit.

Vrijwel onmiddellijk na dit weekend steeg de temperatuur en was er van het mooie winterweer weinig meer te bekennen. 

De brede Vlaardingsevaart in Vlaardingen