MIDDEN - DELFLAND

Open Monumentendagen 2009 in Midden-Delfland

12 & 13 september: Kosten nog moeite waren gespaard om Midden-Delfland tijdens het Open Monumentenweekend "Op de Kaart" te zetten. Een gelegenheidsprojectteam van de gemeente Midden-Delfland had een vol programma (zie onder) in elkaar gezet dat samen met alle andere particuliere activiteiten het publiek de gelegenheid gaf veel te zien en te leren over monumentaal en cultureel Midden-Delfland. 

Vrijdags vóór het weekend werden de basisschoolklassen 7 al verwend met een openluchtles over het landmeten en kaarten maken. Op zaterdag en zondag hield de gemeente de Monumentendag voor iedereen. De zaterdag begon met een ontbijt met historische gerechten in de Dorpshoeve. Gehuld in historische kledij vertrokken vervolgens leden van het gemeentebestuur, monumentencommissie en anderen naar de dorpskernen om daar om tien uur een rondleiding langs een aantal monumenten te starten. 

Open Monumentendag

Wethouder Tineke van Nimwegen had een koets gehuurd om in 't Woudt een rondleiding te geven en daarna ook de drie dorpskernen te kunnen bezoeken. In Den Hoorn leidde wethouder Piet van de Berg en leden van de monumentencommissie een groep belangstellenden langs o.a. de RK kerk Antonius en Cornelius en het zusterhuis, de boerderij van de fam. Kleyweg aan de Woudseweg en de molenstomp van de Dijkshoornse molen.

Start Open Monumentendag 12 & 13 september - Midden-Delfland

In Schipluiden gaf burgemeester Arnoud Rodenburg het startschot voor de Delflandrace met historische zeilboten, die zondag een vervolg had (zie apart verslag). De verschillende activiteiten in de dorpskernen werden redelijk tot goed bezocht, zoals de expositie "Portret van Midden-Delfland" en de schilderworkshop van Rina Groot, de lezing "Zouteveen op de kaart" in museum Het Tramstation, het mini symposium in de Hofwoning in 't Woudt "Midden-Delfland, kwaliteit in kaart gebracht", de Culturele markten in Den Hoorn en Maasland en de expositie  "Op de kaart" in de Oude Kerk van Maasland met kaarten van dorpskernen gemaakt door kinderen uit groep 7 van de basisscholen.  

Een wat 'vreemde eend' was het "Trekker Trek" festival in de Klaas Engelbrechtspolder, dat toevallig ook in het Open Monumenten weekend werd georganiseerd. Overigens een super publiekstrekker! Hier volgt een foto impressie:

RK Kerk Den Hoorn en Zusterhuis - Den Hoorn

Interieur RK Kerk Antonius en Cornelius

Kandidaat gemeentemonument Boerderij Rijksstraatweg

Culturele markt Den Hoorn

Maasland op de kaart door leelingen van de Schutse

Schilderworkshop bij Rina Groot, Schipluiden

Trekker Trek in de Klaas Engelbrechtspolder


Aankondiging:
Midden-Delfland viert twee Monumentendagen

Ook dit jaar is er in Midden-Delfland uitgebreid aandacht voor Open Monumentendag. De Kinder Monumentendag op 11 september en de Open Monumentendag op 12 september 2009 zullen beide in het teken staan van het landelijke thema 'Op de kaart'. Hier het volledige programma in Midden-Delfland.

Voor meer activiteiten op 12 en 13 september kijk ook op de Activiteitenagenda op Mooi Dichtbij.

De Open Monumentendag start op vrijdagmorgen 11 september met de Kinder Monumentendag voor alle leerlingen van groep 7. Op deze dag komt landmeter Cruquius (dat is de Latijnse naam voor Kruikius), die overleed in 1754, weer tot leven. In een speciale openluchtles geeft hij aandacht aan zijn beroep als landmeter: het maken van kaarten. Ook zal hij van alles vertellen over de geschiedenis van het Midden-Delflandgebied. In een speciale lesbrief, gemaakt door historicus Jacques Moerman, werken de leerlingen voorafgaand aan deze dag aan het thema en aan een eigen landkaart. De vraag "Hoe zien de leerlingen hun eigen leefomgeving?" zal deze dag letterlijk "Op de kaart" worden gezet. De resultaten van deze opdracht zijn te zien zijn in een expositie in de Dorpskerk van Maasland op de Open Monumentendag.

Detail kaartboek van Potter

Wat is er te doen?

De Open Monumentendag op zaterdag 12 september staat eveneens in het teken van het landelijke thema "Op de Kaart". Hierbij is veel aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst en zal landmeter Jan Jansz Potter tot leven komen. Naast het bezichtigen, al dan niet onder deskundige leiding, van de opengestelde monumentale panden wordt er voor de hele dag een boeiend programma georganiseerd. In elke kern of buurtschap in Midden-Delfland is er tussen 10.00 en 17.00 uur wat te beleven. Van een historisch ontbijt tot aan verschillende exposities rondom het thema. Van zeilende Westlanders tot aan historische dorsmachines. Van wandel- en fietsroutes en een culturele markt tot aan lokale "Cittaslow" lekkernijen van de kaart. Na een boeiende dag volgt tenslotte een bijzondere, muzikale afsluiting in de Dorpskerk van Maasland.

Overzicht activiteiten op 12 september

Plaats en tijden Activiteit
Overdag Fietsen door het Panorama van Midden-Delfland. De presentatie vindt plaats tijdens het historisch ontbijt in de Delflandhoeve.
De fietstocht gaat door het, op sommige plaatsen eeuwenoude, landschap en langs gebouwen met een interessante geschiedenis. De route is ongeveer 25 km lang. De folder met de tocht is te verkrijgen op 12 september bij de informatiekramen in de dorpskernen bij Op Hodenpijl in Schipluiden, De Schilpen in Maasland en Cafe Vlietzicht in Vlaardingen.
Opstappen 12.00 vrachtwagenparkeerterrein in Schipluiden. 
Start 12.30 Oude Kerk in Maasland
Excursie historische Midden-Delfland met oldtimerbus. De Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk organiseert een excursie met een oldtimerbus langs plaatsen in Midden-Delfland die vertellen van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. De bestemming is de Woudsepolder. Gestart wordt bij de tentoonstelling in de Oude Kerk in Maasland. Kosten € 10,00 incl. versnapering. Aanmelden organisatie@wilvandalen.nl  of 06- 10194079
Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, Schipluiden. 15.00 Lezing "Zouteveen op oude kaarten" Jacques Moerman zal in museum HetTramstation een lezing geven over de geschiedenis van Zouteveen. Ook is in het museum de tentoonstelling "Van de Zouteveense brug tot de Zouteveense tol" te bezichtigen. Hierin wordt veel aandacht besteed aan de oude kaarten van het gebied, de boerderijen, de Kapel en het oude rechthuis. Kosten vrije toegang
Dorpshoeve Schipluiden 9.00 21.00
De Hooiberg t Woudt 10.00 - 17.00
Bibliotheek Den Hoorn 10.00 - 17.00
De Schilpen Maasland 10.00 - 17.00
Nationale Monumentendag "Op de kaart". Vele activiteiten in de dorpskernen.
Bibliotheek Den Hoorn 10.30-14.00 Culturele- en Vrijwilligersmarkt. Optredens van St. Caecilia, Guus Gardien, het Dario Fo, een vijfspraak tussen o.a. mevrouw van Nimwegen en de heer Potter. Muscled Lemon zal deze spetterende markt afsluiten.
Schipluiden 12.00 Delfland Zeilrace Schipluiden-Foppenplas-Schipluiden. 17.00: Walfeest en Schippersdiner. 20.15: Concert: Water Music' van Händel door het Zuid-Hollands Begeleidingsorkest.

Lees meer:

Uitrusten na een inspannende zeilrace

Bron: persbericht gemeente Midden-Delfland 7 juli