Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

"Van de Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol"

23 april. In Museum Het Tramstation in Schipluiden is tot het eind van het jaar een expositie over Zouteveen te bekijken. De titel "Van Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol" geeft duidelijk aan wat er allemaal te zien is: veel historisch fotomateriaal van de Keenenburgweg in Schipluiden, van diverse families en boerderijen langs de Zouteveense weg, Breeweg en Vlaardinger Ambacht. Bijzonder is het Tolbord van Emous uit 1809. Wethouder Christiaan van der Kamp opende de expositie in het bijzijn van bewoners van Zouteveen en leden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

De bezoeker aan de expositie maakt een reis door de polder die begint bij de Zouteveense brug (of Valbrug) over de Gaag in Schipluiden. De Keenenburgweg was vroeger nog een landelijke weg met sloot ernaast en verschillende boerenbedrijven erlangs. Een aantal foto's brengt deze tijd, zijn bewoners en gebeurtenissen in herinnering. Van Schipluiden gaat de reis langs de eendenkooi Schipluiden naar het buurtschap Negenhuizen. Hier zijn nu nog slechts een paar boerenbedrijven operationeel. Voorbij een lange S-bocht komt men bij de brug over de Slinksloot, die zorgt voor de afwatering van de polder naar het gemaal aan de Vlaardingsevaart. Langs de Slinksloot richting de Vlaardingsevaart ligt een laagte in het landschap die vroeger bekend stond als De Zouteveense Meer. Bij hevige regenval komt het meer soms even terug. Een paar honderd meter verder komt men aan bij een kruising van wegen met de naam De Kapel, genoemd naar een kapel die hier stond in de tijd dat uitoefening van het katholieke geloof weer toegestaan werd tijdens de reformatie.

Van de Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol - 23 april 2009

Weer verder gaat het richting Vlaardingen over de Breeweg en Holyweg om te eindigen bij de tol van Emous.

Naast veel fotomateriaal is er ook archeologisch vondstmateriaal uit de IJzertijd tentoongesteld, dat werd gevonden in de Holierhoekse polder op een boerderijplaats uit de 3e eeuw vóór Christus aan de Breeweg. Verder wordt aandacht besteed aan een groot aantal thema's, waaronder het kruispunt De Kapel, het rechthuis van Zouteveen, de boerderijen, de bewoners, de eendenkooien, de kieviten, de Zouteveense Enclave nabij Vlaardingen en de Zouteveense Meer.

Als syllabus bij de expositie is gekozen voor een overdruk van het artikel: 'Op een uur gaans... Historische aspecten van de ambachtsheerlijkheid Zouteveen' uit het 'Historisch Jaarboek Vlaardingen 2007'.

Openstelling museum Het Tramstation

Opening: woensdag en zaterdag van 14.00-16.00 uur. 
Extra opening op: zondag 3 mei en dinsdag 5 mei, van 14.00-16.00 uur.
Adres: Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN, Schipluiden.

Van de Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol - 23 april 2009

Van de Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol - 23 april 2009

Van de Zouteveense Brug tot de Zouteveense Tol - 23 april 2009

10 april 2024