Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Er op uit in 't Groen? ...Doen!

29 maart. De GZH (Groenservice Zuid-Holland) organiseert al 16 jaar recreatieve wandelingen en natuurexcursies in natuurgebieden in Zuid-Holland. In 2009 zijn dat er 21!. Op zondag 29 maart was de start- en finishplaats het KNNV Natuurcentrum De Boshoek in Schiedam. Van hieruit kon men een mooie wandeling door Zuidrand van het Midden-Delfland gebied maken van 5, 10 of 15 kilometer. Binnenkort (26 april) is er ook een GZH wandeling door Midden-Delfland vanuit De Lier.

De GZH wandelingen zijn bij wandelaars in Zuid-Holland een begrip. 'Wegener Huis-aan-huisMedia' zorgt steeds voor de promotie via de bladen. De wandeling door de Zuidrand van Midden-Delfland voerde door en langs een aantal relatief nieuwe recreatiegebieden, zoals de strook langs Schiedam, de Noord-Kethelpolder en de Poldervaart. De 15 kilometer wandelaars deden ook de karakteristieke Oostveenseweg in Schipluiden aan, waar nog aantal boerenbedrijven operationeel is.

Op deze zonnige, maar nog frisse, zondag in de prille lente konden de wandelaars al genieten van de eerste lentebloemen in de polder. Het Speenkruid, het Klein hoefblad en Groot hoefblad stonden volop in bloei. Door de lange koude periode van 2009 zijn de bladknoppen van de bomen nog grotendeels gesloten, maar deze zullen spoedig openspringen zodra de temperatuur een paar graden stijgt. 

Onderweg waren diverse cultuurhistorische elementen te bewonderen. Kort na de start liep de wandeling langs de moderne en kleurige Scandinavische woningen en vervolgens door een oud deel van Kethel met de oude R.K. kerk en de lintbebouwing langs de Kerkweg. Aan het begin van de Poldervaart, een oud maar niet meer gebruikt afwateringskanaal, liggen nog de restanten van zijn sluizen. Ook de oude bebouwing langs de Poldervaart is karakteristiek. Langs de Oostveenseweg ligt een aantal bijzonder fraaie oude boerderijen.

De oude protestantse kerk van Kethel
De oude protestantse kerk van Kethel.

Op 26 april is er de tweede GZH wandeling in Midden-Delfland. Start- en finishplaats is dan sportcentrum Vreelo in De Lier. Het volledige programma van de GZH wandelingen staat natuurlijk ook op internet.

De afgedamde Poldervaart
De oude sluizen in de afgedamde Poldervaart.

KNNV Natuurcentrum De Boshoek

Aan het einde van de Harreweg (het verlengde van de Abtswoude vanuit Delft en Schipluiden) ligt een brede groenstrook, die als een lange vinger uit het veenweide landschap van Midden-Delfland Schiedam/Kethel binnendringt.

Nabij de oude protestantse kerk van Kethel en grenzend aan de hoogbouw van het nieuwe Schiedam staat enigszins verscholen tussen de bomen het gebouw van De Boshoek. Het gebouw bestaat uit een aantal aan elkaar geschakelde eenheden. Binnen valt de vriendelijke en verzorgde sfeer onmiddellijk op. Deze actieve afdeling van de KNNV bestaat volledig uit vrijwilligers. In een van d zalen staan prachtige diorama's, waarin veel (opgezette) vogels en andere dieren figureren. In een andere zaal staat de fauna van Midden-Delfland centraal; deze tentoonstelling is in gevorderde opbouw. Verder herbergt het gebouw een mooie presentatieruimte en een bibliotheek. Buiten wordt een groot aantal bloemen en planten gekweekt. De website van De Boshoek staat bol van de activiteiten, die er plaats vinden.

KNNV Natuurcentrum De Boshoek
KNNV Natuurcentrum De Boshoek.

Diorama's van De Boshoek
Prachtige diorama's van De Boshoek.

10 april 2024