Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De vier kastelen van Schipluiden - door Jacques Moerman

De lezing wordt georganiseerd door het Historisch Genootschap Oud-Westland en de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en vindt plaats op dinsdag 1 december 2009 in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Voor het eerst worden op één avond de vier kastelen van Schipluiden belicht, namelijk Huis ten Dorp, Hodenpijl, Groeneveld en de Keenenburg. De ontwikkeling van het adellijke huis in Nederland kan aan de hand van deze voorbeelden zichtbaar worden gemaakt.

Jacques Moerman

Huis ten Dorp was een zogenaamde mottekasteel, dat op een ronde heuvel was gebouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is dit kasteel tot ruïne vervallen.
De kastelen Hodenpijl en Groeneveld waren op een verhoogd maaiveld gebouwd en bezaten een rechthoekige plattegrond. Ze werden reeds tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten verwoest.
Het kasteel Keenenburg in het dorp Schipluiden was een van de grootste kastelen van Delfland. Het bezat een grote voorburcht en een imposante hoofdburcht (zie afbeelding) en is pas in 1798 gesloopt.

Kasteel Keenenburg, Schipluiden

In de lezing wordt ook aandacht besteed aan de buitenplaats Hodenpijl en de boerderij Groeneveld, die lange tijd bezit zijn geweest van rijke families uit de stad. Naast de gebouwen wordt een belangrijk aantal eigenaren van de adellijke huizen in Schipluiden besproken. Oude kaarten, tekeningen, bodemvondsten en archiefgegevens worden gecombineerd met afbeeldingen van de huidige landschappelijke situatie.

Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, heeft veel onderzoek naar de kastelen van Schipluiden gedaan. Het wordt een boeiende avond met heel veel informatie. De lezing is vrij toegankelijk voor leden, vrienden en andere belangstellenden.

Zie ook: Middeleeuwse kastelen in museum Het Tramstation.

09 april 2024