Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Slowceramics in nieuwe Galerie 't Spint in Midden-Delfland

11 juli. Op het sfeervolle boerenerf aan de Rijksstraatweg 16 in Schipluiden staat de nieuwe keramiekgalerie 't Spint van Tineke van Gils, naast haar werkruimte waar veel creaties werden geboren. Met de opening van de galerie viert zij tevens het feit dat zij 25 jaar pottenbakker is. Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland verzorgde samen met Tineke de openingshandeling: de onthulling van de naam 't Spint.

Vanaf de weg geeft slechts een klein bordje aan dat er achter het volle groen van de bomen en struiken wellicht iets bijzonders te bekijken is. Als men de oprijlaan ingaat en het erf opdraait wordt meteen duidelijk wat er hier gaande is. Het erf en moestuin ademen de keramiekkunst van Tineke en de veehouderij van partner Wim van Vliet. In Midden-Delfland is Tineke van Gils geen onbekende. Maar ook ver buiten deze groene gemeente weet men haar te vinden. Vorig jaar was zij nog op uitnodiging in China. Theepotten is een van haar specialiteiten. Voor het communityproject 'Opera in de Polder' Turandot maakte zij in 2006 er 101. Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Schipluiden decoreerde Tineke theepot nummer één. De andere honderd werden door verschillende mensen uit Midden-Delfland e.o. bewerkt en per veiling verkocht

Galerie 't Spint en Slowceramics, Schipluiden

Tineke leidde de opening van haar galerie zelf in en vertelde kort over haar afgelopen 25 jaar als keramist, eerst in Amsterdam, en nadat zij Wim leerde kennen, verhuisde de pottenbakkerij mee naar Schipluiden. In Amsterdam draaide ze vooral veel serviesgoed voor de horeca. Van lieverlee ging zij ook vrij werk maken, zoals de koeien, theepotten en meer. De keuze voor de naam 't Spint, legde ze uit, is weloverwogen gemaakt. Wim noemde de plaats van Tineke's huidige keuken 't Spint; het is de voorruimte tussen de boenhoek en de kelder. Hier werd niet gestookt om de kelder koel te houden. Een andere betekenis uit het boekje van Henk Tetteroo is een diepe kast waar serviesgoed in werd bewaard.

De eerste tentoonstelling heet: Slowceramics. Tineke beredeneert dit als volgt: Het woord 'slow' past heel goed bij Midden-Delfland, als eerste Cittaslow gemeente van Nederland. Slow is niet het tegenovergestelde van snelheid, maar volgt uit snelheid. Vakmensen, als een timmerman, lasser of pottenbakker, werken met een bepaalde snelheid naar hun product. Maar door hun vakmanschap ziet hun arbeid er toch ontspannen en rustgevend uit: "Slow is snelheid die rust geeft" en nog mooier in het Engels: "Slow is the speed that brings serenity".  

Burgemeester Arnoud Rodenburg feliciteerde Tineke en Wim met dit geweldig mooi initiatief op een plek waar het prachtige landschap van Midden-Delfland en de kunst verbonden zijn.

Galerie 't Spint en Slowceramics, Schipluiden

Hij was zeer verguld met de slim gekozen naam van de eerste tentoonstelling, Slowceramics, die perfect aansluit bij de doelstelling van de Cittaslow beweging. Hij zou het mooi vinden als er meer initiatieven in deze sfeer zouden ontstaan. Als beloning speldde hij Tineke het Citta slow speldje op. Samen onthulden zij de naam van de galerie: 't Spint.

Hierna kon iedereen de kleine, sfeervolle en vooral ook lichte galerie binnengaan en met eigen ogen de grote verscheidenheid aan keramiekkunst bewonderen. Ook de beelden(moes)tuin was een bezoek meer dan waard. Men liet de amusehapjes van de Historische Keuken en de toost op de galerie met een bekertje druivensap van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight goed smaken.

Galerie 't Spint en Slowceramics, Schipluiden

Het Midden-Delfland verhaal achter de keramiek van Tineke van Gils is dat zij de (saaie) Westerwald steengoedklei mengt met een klein beetje Midden-Delflandse zeeklei. Hierdoor krijgt de klei meer karakter. De as van het snoeihout van de es, els, wilg en linde verwerkt zij in de glazuren.

Galerie 't Spint en Slowceramics, Schipluiden


Galerie 't Spint met eerste expo: Slowceramics

Aankondiging: Op zaterdag 11 juli a.s. om 14.00 uur opent burgemeester Arnoud Rodenburg onze nieuwe galerie op ons voorerf naast de pottenbakkerij. De naam van de galerie wordt 't Spint. De galerieopening en deze eerste expo zijn deel van ons feest '25 jaar pottenbakker'. Deze eerste expositie met werk van mijn hand, krijgt als thema 'Slowceramics', dit ter ere van Cittaslow Midden-Delfland (deze expo blijft de hele zomer staan en is dagelijks te bezoeken op goed geluk en op afspraak).

Keramiekgalerie 't Spint ligt in het buitengebied van Midden-Delfland, de eerste Cittaslow gemeente van Nederland. Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten waarin de kwaliteit van de leefomgeving centraal staat. Het thema van de eerste expositie in 't Spint is : 'slowceramics'. 'Slowceramics' omvat vrije en toegepaste keramiekkunst van Tineke van Gils, die niet alleen symbolisch aansluit bij Cittaslow, maar veelal ook is vervaardigd met gebruikmaking van grondstoffen uit Midden-Delfland

25 jaar pottenbakker

In 2009 is Tineke van Gils 25 jaar pottenbakker. Dit wordt gevierd met de opening van 't Spint waarin dit jaar twee thema-tentoonstellingen met werk van haar hand. In 1984 begon Tineke van Gils haar loopbaan als professioneel pottenbakker in Amsterdam, waar zij een goedlopende pottenbakkerij had onder de naam: Biskwie. In 1994 verliet zij Amsterdam om levenspartners te worden met Wim van Vliet, boer in Midden-Delfland. Ook de keramiek van Van Gils raakte onlosmakelijk verbonden met de polder en draagt er nu de sporen van. De kracht, de vaart en de losheid, oftewel: 'de franse slag' in de keramiek van Tineke van Gils, weerspiegelen de snelheid en efficiency van het leven op het platteland. Kortom: slowceramics ademt Midden-Delfland.

Contact gegevens:

Keramiekgalerie 't Spint
Pottenbakkerij Tineke van Gils
Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden
tel: 015-3808191
e-mail: info@tinekevangils.com 
Internet: www.tinekevangils.com.

Slowceramics - Tineke van Gils

Bron: persbericht Tineke van Gils.

Zie ook:

Slowceramics in Galerie 't Spint

09 april 2024