MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland is Open! - Boeren Kleuren Midden-Delfland

18 april. Alles was perfect geregeld voor tiende verjaardag van de agrarische natuurvereniging Vockestaert, inclusief het prachtige Hollandse weer! Langs de Woudweg, Harreweg (Schiedam) en de Oostveenseweg (Midden-Delfland) waren zes agrarische bedrijven open voor het publiek. Het Natuurcentrum KNNV De Boshoek toonde vol trots haar Midden-Delfland tentoonstelling. Veel fietsers namen deze gelegenheid aan om meer over Midden-Delfland te leren. Op de boerderij van de fam. Rodenburg werden wethouders Daskalakis van Schiedam en Van den Heuvel van Midden-Delfland ondervraagd door Midden-Delfland meester Christiaan van der Kamp over hun kennis van het platteland. De antwoorden leidden naar de slogan: Boeren kleuren Midden-Delfland.

Midden-Delfland Open!

Een betere dag voor de start ven het recreatieseizoen van Midden-Delfland was nauwelijks denkbaar. De gehele dag volop zon en een matige noord-oosten wind maakten er een prachtige dag van. Uitstekend om de grote verscheidenheid van dit deel van het Midden-Delfland gebied beter te leren kennen. De opening van "Midden-Delfland Open!" vond plaats op de hoeve Vrijlust van de fam. Rodenburg, Woudweg. Daar was ook boer Bertus die de opening in goede banen leidde. Naast de prachtige historische boerderij staan moderne loopstallen waar de koeien alle ruimte hebben in de winterperiode. Op het ruime erf was de streekproductenmarkt van h'Eerlijk Delfland opgesteld. Een deel van de schaapskudde van Vockestaert was neergestreken op het weilandje tegenover de boerderij. Met een zojuist aangeschaft certificaat van Vockestaert in de hand kon men proberen het gesponsorde lammetje op te sporen in de kudde. 

Midden-Delfland Open!

Aan de Harreweg 85 ligt de ouderwetse boerderij van de fam. Verkade, waar nog een "grupstal" gebruikt wordt. Koeien hebben hier duidelijk minder bewegingsvrijheid als zij in de stal hoofdzakelijk zijn aangelijnd op hun vaste plaats. Nostalgische schoolplaten, "het Volle Leven", brachten de sfeer van weleer even terug; op het erf was er een tentoonstelling van oude gereedschappen en landbouwwerktuigen. 

Midden-Delfland Open!

Aan de Oostveenseweg hadden twee moderne melkveebedrijven hun 'deuren' geopend voor het publiek. De grote, lichte stallen waren hier opvallend. Bijna de ge hele cyclus van het koeienleven was er te bekijken: drachtige koeien, pas geboren kalfjes, het melkvee dat soms al even naar buiten mocht, de melkput en verzameltank, en ook kwam de Campina tankwagen nog langs om de melk op te halen. 

Betrekkelijk nieuw aan de Oostveenseweg is het veulenopfokbedrijf van de fam. Verboon. De grote en moderne stallen met veel paarden trokken veel publiek. In de manege werden demonstraties gegeven. De smid liet zien hoe hij nieuwe hoefijzers bij een paard aanbrengt.

Ook voor kinderen was er elke locatie wel wat leuks te beleven, te leren of te doen:  zoals vogels kijken, pony rijden, kleuren en natuurlijk het springkussen. Huifkarren reden af en aan langs alle attracties.

Midden-Delfland Open!

Midden-Delfland Open!

Midden-Delfland Open!

Midden-Delfland Open!

Midden-Delfland Open!

Na deze prachtige manifestatie werd de Woudweg weer de stille, idyllische polderweg waar het fijn fietsen is.

Midden-Delfland Open!


Aankondiging:
Zaterdag 18 april Midden-Delfland: Open! 
In Schiedam en Schipluiden

Op zaterdag 18 april start het recreatieseizoen in Midden-Delfland met het evenement Midden-Delfland: Open! De locatie is dit jaar om de hoek bij Schiedam Noord en het aangrenzende gebied in Schipluiden, waar boeren hun eigen manier van leven hebben. Komt u zoveel mogelijk op de fiets. Bij slecht weer zijn er voldoende activiteiten binnen te bezoeken. Iedereen is welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

www.vockestaert.nl

Wat is er deze dag te doen

Hoeve Vrijlust, familie Rodenburg, Woudweg 24, 3123 KB Schiedam

Om 11.00 uur de opening van het recreatieseizoen door wethouder mw. Daskalakis (Schiedam) en wethouder mw. Van den Heuvel (Midden-Delfland).
Allerlei kinderactiviteiten en aandacht voor de educatielessen ‘Stilte naast de Stad' met medewerking van het NME centrum Harre Wegh, Schiedam.
Een streekmarkt met kraampjes met allerlei heerlijke streekproducten en productinformatie georganiseerd door stichting h'Eerlijk Delfland. Zeker een bezoekje waard!

Familie Verkade, Harreweg 85, 3123 KA Schiedam

Hier kan men nog de koeien in de originele grupstal zien staan en worden er rondleidingen gegeven.
Een tentoonstelling van oude schoolplaten van Jetses met uitleg van Hans v.d. Broek.
Tentoonstelling oude werktuigen.
Rustplaats voor eten en drinken.
Verzorging van een paard met huifkar waar men van locatie naar locatie kan.

De Nellyhoeve, familie Hooijmans, Oostveenseweg 13, 2636 EC Schipluiden

Op deze boerderij is een grote kudde schapen aanwezig die in het voorjaar al veel lammetjes hebben en te bezichtigen zijn.

Veulenopfok, familie Verboon, Oostveenseweg 17, 2636 EC Schipluiden.

Er worden op deze boerderij rondleidingen en uitleg gegeven over de opfok van veulens en de paardenhouderij van tegenwoordig.

Familie van der Ende, Oostveenseweg 19 2636 EC Schipluiden.

Deze boerderij ligt wat verder de polder in en is daardoor een geschikte plek om de weidevogels te kunnen bewonderen. De stal en het bedrijf kunnen bezichtigd worden.

Andere activiteiten

  • Imkerij de Bijzaak, Oostveenseweg 15a te bezoeken met hun ambachtelijke honingproducten.
  • Van het Natuurcentrum de Boshoek, Bospad 3 Schiedam, vertrekt een wandeltocht onder begeleiding die langs de boerderijen gaat en waarbij men veel informatie krijgt van de omgeving en de weidevogels. Inschrijven is hiervoor noodzakelijk via recr.vockestaert@zonnet.nl tegen een vergoeding waarbij leuke rugzak met materialen en etenswaren tegenover staan.
  • De schaapskudde die dit jaar voor het eerst de zuidrand van het reconstructiegebied begraasd is te bezichtigen in de Woudweg. De schapen zijn volop aan het lammeren en er is een unieke gelegenheid voor iedereen om een eigen lammetje te adopteren. Je krijgt een bewijs van adoptie en je kunt de hele zomer je lammetje bekijken.

10 jaar Vockestaert

Dit jaar bestaat Vockestaert 10 jaar en op deze dag worden voor de nieuwe leden een speciale actie gedaan. Kinderen die in 2009 10 jaar worden kunnen deze dag een leuke attentie krijgen.

De organisatie van Midden-Delfland: Open! is in handen van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert