Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Van Nozems tot Melkbrigade
De jaren 50 in Maassluis en Midden-Delfland

12 februari 2009. Met de presentatie van het boek 'Van Nozems tot Melkbrigade' is eigenlijk het eerste deel van het project al afgesloten. Met de 16 verhalen van even zo vele inwoners van Maassluis en Midden-Delfland, vier uit elke woonkern, wil de bibliotheek Maassluis | Midden-Delfland de senioren de mogelijkheden van de bibliotheken laten ontdekken. Het project wordt vervolgd met de Verhalentafel, waarbij de senioren worden uitgenodigd om mee te praten over hun herinneringen over die vijftiger jaren.

In augustus 2008 is het project 'Van Nozems tot Melkbrigade' gestart naar een Haags voorbeeld in de Escamp wijk. Verschil is wel dat nu gekozen is om eerst een boekje met een serie verhalen te maken, en daarna te starten met de Verhalentafel bijeenkomsten. Zestien heel verschillende verhalen beschrijven de ervaringen van mensen in de wederopbouw fase na de Tweede Wereldoorlog. 

De meeste auteurs en interviewers waren met wethouders Scheerstra (Maassluis) en Van Nimwegen (Midden-Delfland) naar de bibliotheek van Maasland aan het Annie M.G. Schmidtplein gekomen. Na een korte introductie en uitleg van het project door Trudy Werner-Berkhout, kregen de wethouders het 'eerste exemplaar' van het boekje overhandigd.

Van Nozems tot Melkbrigade

Vier verhalen werden voorgedragen door vier schrijvers uit respectievelijk Maassluis, Maasland, Schipluiden en Den Hoorn. Vol aandacht werd er geluisterd; af en toe was er een instemmende knik; regelmatig werd er ook gelachen. De Maassluise verhalen gaan vooral over hun belangrijke scheepvaart en het bedrijf Smit. De verhalen uit de dorpen in Midden-Delfland vertellen vooral over het dagelijks leven in de naoorlogse tijd, zoals over de middenstand, het boerenleven, de ervaringen van een misdienaar, de padvinderij en meer.

Het boekje is te koop in de vier bibliotheken en kost €.4,50.

De verhalentafel bijeenkomsten in de bibliotheek zijn:

  • 11 maart, 10.30 uur in Den Hoorn.
  • 18 maart, 10.30 uur in Maasland.
  • 23 maart, 14.30 uur in Maassluis.
  • 25 maart, 10.30 uur in Schipluiden.

Van Nozems tot Melkbrigade verhalen
Luc. de Vries vertelde over Maasland.

De meeste auteurs en interviewers waren met wethouders Scheerstra (Maassluis) en Van Nimwegen (Midden-Delfland) naar de bibliotheek van Maasland aan het A.M. Schmidtplein gekomen.
Schrijvers, de twee wethouders en Trudy samen op de de foto.

'Van Nozems tot Melkbrigade' is een project van de bibliotheken Maassluis | Midden-Delfland.

10 april 2024