MIDDEN - DELFLAND

'Sion, klooster, buitenplaats en tuinbouwgebied'
door Jacques Moerman

Op dinsdag 7 april organiseert de Historische Vereniging Oud-Schipluiden de lezing: 'Sion, klooster, buitenplaats en tuinbouwgebied' in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Op de grens van Rijswijk/Delft en Den Hoorn ligt de buurtschap Sion. In de komende jaren gaat de bestemming van dit gebied ingrijpend veranderen. Sion heeft een rijke historie. In de Late Middeleeuwen stond hier een beroemd klooster, waarbij een groot aantal andere kloosters in Holland waren aangesloten.

In de jaren 1573-'74 lag een Spaanse bezetting in de resten van het klooster. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw ontstond uit de hofstede Sion een van de grootste buitenplaatsen uit de regio. Geruime tijd was de familie Van Hogendorp eigenaar van dit bezit. De Stenen Palen langs de Kastanjewetering herinneren nog aan deze periode.

Na de Franse tijd werd het gebied ingericht voor de tuinbouw. Aanvankelijk stond de fruitteelt centraal, later volgden de groenten- en bloementeelt.

De spreker leidt u met veel beelden en tekst door de drie hoofdperioden van de geschiedenis van Sion. 

Brug bij Sion, Rijswijk

Hij betrekt daarbij ook de verhalen die in de volksoverlevering over de buurtschap leefden. Jacques Moerman is voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en historicus, met als specialismen het gebied van Midden-Delfland en de VOC. Over Sion heeft hij in 1996 een boekje geschreven. Het wordt een boeiende avond met heel veel informatie. De lezing is vrij toegankelijk voor leden, vrienden en andere belangstellenden.

Op 16 mei organiseert de Historische Vereniging een excursie door het gebied van Sion.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden.