Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Furieade Promenade Concert

Op woensdag 30 september a.s. verzorgt het Shantykoor "Die Maeze Sanghers" het Furieade Promenade Concert in de Immanuëlkerk aan de Lange Boonestraat te Maassluis. Als gastkoor treedt op het Viswijvenkoor "Sootjevisch" uit Zevenhuizen, waarvan alle leden zijn gekleed in de authentieke klederdracht van de Nederlandse vissersdorpen.

Shantykoor "Die Maeze Sanghers"

Onder leiding van dirigent Eric van Dalum wordt door het inmiddels ruim 22 jaar bestaande koor "Die Maeze Sanghers" nog steeds stevig aan de weg getimmerd. Op de monsterrol (dat voor een groot gedeelte bestaat uit mannen met zout of op z'n minst brak water in de aderen) staan op dit moment 77 zangers. Deze worden begeleid door een eigen scheepsorkest, goed voor drie accordeons, twee klarinetten, een gitaar, een banjo, een contrabas en een dwarsfluit.
Het koor heeft inmiddels ruim 600 uitvoeringen mogen verzorgen, niet alleen her en der in eigen land maar ook in Spanje, Zuid-Afrika en recentelijk in Tsjechië tijdens het 2e Shantyfest in Praag. In de regel wordt opgetreden in opdracht van organisatiebureaus en bedrijven maar het koor zingt met evenveel plezier in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit jaar werd voorts maar liefst zeven keer opgetreden voor de passagiers van cruiseschepen, voornamelijk Amerikanen en Australiërs. Een groot succes! www.shanty.nl

Shantykoor "Die Maeze Sanghers"
Shantykoor "Die Maeze Sanghers".

Viswijvenkoor "Sootjevisch"

Het gebeurt wel vaker, een dergelijk grapje. Het is 1997. De dorpshuisbeheerder viert zijn 50ste verjaardag. De dienstdoende dames besluiten om zelf ook een stukje op te voeren. De dames verkleden zich met schorten, papieren mutsen en wat keukengerei, breken in in het programma van shantykoor en presenteren zich als "viswijvenkoor". Zonder oefening vooraf uiteraard, maar dankzij veelvuldig meezingen met "de shanties" wordt dit een geslaagd optreden, zo zeer zelfs, dat de dames na afloop besluiten door te gaan. Er volgt een oprichtingsvergadering, een ledenwerving, een repertoirebespreking enz., een naam wordt verzonnen en dan maar oefenen. En dan is het er: VISWIJVENKOOR SOOTJEVISCH.
Het was niet alleen maar gezellig. Binnen het koor wordt behalve op mooi zingen, ook geoefend op bijzonder repertoire en uitstraling o.a. door unieke klederdracht en presentatie. Er wordt veel aandacht besteed aan de klederdrachten die afkomstig zijn uit o.a. Urk en Scheveningen. Inmiddels is "SOOTJEVISCH" een graag geziene gast op festivals en andere evenementen door het hele land; maar ook tweemaal op de "Tag der Shanty-Chöre" in Cuxhaven en dit jaar het optreden tijdens het 2e Shanty Fest in Praag als enig vrouwenkoor. Het koor staat onder leiding van dirigent Willem Blom. www.sootjevisch.nl. 

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.15 uur.
Toegangskaarten € 7,50 zijn te koop bij:
Maassluis Punt, Dr. Kuyperkade nr. 25 (Arie de Groothuis) en aan de Zaal.
Niek Siliakus, Maassluis, niek@siliakus.nl. tel. 010-5911376,
Hans Volker, Maassluis, hanshannekevolker@kabelfoon.nl tel. 010-5916578
Jan Steenaard, Schiedam. jmsteenaard@raketnet.nl. tel. 010-4701238
Rena van den Berg, Hoek van Holland, shanty@planet.nl  tel. 0174-382816

Bron: Persbericht Shantykoor "Die Maeze Sanghers", Maassluis 21 september

Zie ook 30ste Furieade heeft thema Energie! en www.furieade.nl

Viswijvenkoor "Sootjevisch"
Viswijvenkoor "Sootjevisch".

09 april 2024