Delflandrace 2009 voor zeilende Westlanders12 & 13 september. De vijfde Delflandrace voor zeilende Westlanders viel dit jaar samen met de Open Monumentendagen. Twee dagen zeilen met varende monumenten uit de transportsector. Het werden twee enerverende dagen. Op de zaterdag was er de sponsorrace waarbij 13 teams van vijf personen de uitdaging aangingen met de schippers van even zo vele zeilende Westlanders de reis zo snel mogelijk af te leggen. De teams kwamen van bedrijven, vriendengroepen, verenigingen en straten uit Midden-Delfland. Op zondag maakten de schippers met eigen bemanning dezelfde tocht. Twee fotoalbums: Zaterdag sponsorrace en zondag eigen bemanning en de einduitslag. De Delflandrace voor zeilende Westlanders wordt elke twee jaar gehouden en georganiseerd door stichting Evenementen Midden-Delfland. Het is de bedoeling het traject af te leggen zonder de motor te gebruiken. Het mooist gaat dat natuurlijk zeilend, maar bij geen wind of tegenwind moet worden gejaagd of geboomd, en dat is behoorlijk vermoeiend! De bemanning van een Westlander bestaat bij zeven personen: de schipper en zijn maat en vijf bemanningsleden, die vooral worden ingezet bij het jagen of bomen. De route gaat van Schipluiden via de Vlaardingsevaart naar de Vlieten en naar het keerpunt op de Foppenplas. Daarna weer terug naar Schipluiden.
Zaterdag: Sponsor zeilraceAl ruim voor de starttijd van 14.00 uur lag de Gaag vol met 13 Westlanders. De gelegenheidsbemanning kreeg alle nodige instructies om de tocht met succes af te leggen. De voor deze tijd wat vreemde noordelijke wind met kracht 3 tot 4 stond dit jaar behoorlijk goed voor de heenreis. Met deze wind kon op beide dagen flink snelheid gemaakt worden. Terug over de Noordvliet (of Trekvliet) en de Vlaardingsevaart moest vooral gejaagd worden. Het startschot werd gegeven door burgemeester Arnoud Rodenburg. Elke twee minuten werd een boot weggeschoten door leden van het Atkins bataljon van de NAN, de Napoleontische Associatie der Nederlanden. Het eerste deel van de Paardenbrug tot aan de Trambrug werd door vrijwel ieder team gejaagd. Daarna was het heerlijk zeilen naar de Vlieten. De terugreis was een vermoeiende aangelegenheid, omdat veel gejaagd moest worden. Behoorlijk uitgeput kwamen de teams na ruim twee uur weer onder de Paardenbrug door. De Dorpsstraat was afgezet en ingericht voor het aansluitende feest met de Maxima's en de schippersmaaltijd: kapucijners, spek en augurken. Drankjes kwamen van de lokale horeca. 's Avonds werd de 'Water Music' van Händel over het water van Schipluiden uitgevoerd door het Zuid-Hollands Begeleidingsorkest. Het bleef nog lang wat onrustig langs de Dorpsstraat...
Zondag: zeilrace met eigen bemanningDe startvolgorde van deze tweede dag was de omgekeerde aankomstvolgorde van zaterdag: de langzaamste boot startte dus als eerste. Deze startvolgorde staat garant voor spektakel als de fanatieke eigen bemanning alles op alles gaat zetten om te winnen. Dat bleek ook deze keer weer het geval. Al kort na de start, om de 2 minuten, werd de volgorde al door flink elkaar geschud. Sommige teams vertrokken meteen zeilend, andere eerst jagend tot de Trambrug. Daarna, zeilend naar Vlietzicht en rechtsaf de Boonervliet op ging heerlijk. Ook op de Foppenplas was het prachtig zeilen en kon flink snelheid gemaakt worden. Er moest één boei gerond worden waarna koers gezet mocht worden naar het "Panamakanaal", de smalle doorvaart langs de jachthaven en een rietlandje. Het was de bedoeling daarna linksaf langs uitspanning Het Jachthuis te varen naar de Noordvliet. Maar aan het eind van het Panamakanaal begonnen de problemen voor vrijwel alle boten. De aantrekkende noordenwind legde alle boten stil zodra ze linksaf draaiden, en een aantal werd zelfs achteruit geblazen omdat zeilen en mast niet tijdig waren neergehaald. Het kostte veel improvisatie en kracht om de ca 60 meter naar de Noordvliet te overbruggen. Alleen de Antonius lukte het met voldoende vaart, een scherpe bocht en handigheid om in minder dan drie minuten de linkse bocht na het Panamakanaal te nemen en de Noordvliet te bereiken. Als laatste gestart lag de Antonius na deze manoeuvre meteen op de eerste plaats. Na deels zeilend en deels jagend de Noordvliet te hebben afgelegd kwam voor iedereen de terugweg over de Vlaardingsevaart: wind pal tegen dus een kleine vier kilometer jagen. Moe maar voldaan kwamen de dertien bemanningen en hun boten heelhuids terug in Schipluiden. De Antonius met twee overwinningen werd algemeen winnaar van het prachtige zeilrace weekend.
De uitslag van de Delflandrace 2009Zaterdag 12 september 2009
Zondag 13 september 2009
Het was zaterdag een race met de diverse overtredingen zoals: gebruik van de motor, 6 schepen met teveel mensen en 7 schepen die de verkeerde vaarroute hadden genomen. Na overleg met de schippers en de hoofdscheidsrechter André Kortenkaas zijn de vaartijden aangepast ter compensatie. Over 2 jaar gaan wordt er wederom een mooi zeilweekend georganiseerd met een iets gewijzigde opzet.
09 april 2024 |